Patrona Óvoda

Patrona Hungariae Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Diákotthon és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény

Bemutatkozunk

 

,,A gyermek játszik.
Azért játszik, mert fejlődik, és azért fejlődik, mert játszik.
Teremtsük meg számára a játék és a fejlődés harmóniáját!”
(Szabadi Ilona)

Intézményünk a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont óvodája. Két telephelyen – a Szondi utcai központban (4 csoport) és a Munkácsy utcai tagintézményben (2 csoport) – neveljük és fejlesztjük az óvodáskorú gyermekeket játékkal, természetközelbe vitt megtapasztalással.


HITVALLÁSUNK – Valljuk, hogy személyes példaadással, a szeretet mindennapos átélésével a hitre nevelés megvalósítható. Munkánkat a hétköznapok során a türelem, az elfogadás és a megértés jellemzi. Büszkék vagyunk az óvodára, melyben dolgozunk, sokat tettünk, teszünk azért, hogy minden szeglete és a nap minden perce olyan legyen, amelyben „jó gyereknek lenni”.

HELYI NEVELÉSI PROGRAMUNK az anyanyelvi nevelésre, a zenei anyanyelv megteremtésére és a mozgásfejlesztésre épül. Kiemelt szerepet kap a keresztény értékrend bemutatása, megélése, a katolikus hitre nevelés. Óvodánk hosszú évek óta integrálja a különböző sérüléssel élő gyermekeket.

a01 bemutat

ÓVODÁNK DOLGOZÓI magas színvonalú nevelő- és fejlesztő munkával dolgoznak a gyermekekért. Tizenhárom óvodapedagógusunk közül nyolc fő szakvizsgázott, ketten közoktatási szakértők. Négy gyógypedagógus (szomato pedagógus, 2 logopédus, fejlesztőpedagógus) látja el az integráló és tehetséggondozó feladatokat. Pedagógiai asszisztenseink között ketten szociálpedagógus végzettségűek. A hét dajka közül három érettségizett,  egy  fő csecsemőgondozói képzettségű  négy fő dajkatanfolyammal rendelkezik.

a02 bemutat

 


KÖRÜLMÉNYEK – LEHETŐSÉGEK

• Sószobánk hozzájárul a nehézlégzéssel, asztmatikus problémákkal küzdők (gyermekek és szülők) terápiájához.

• A tágas, gumitéglás, mozgásfejlesztő játékokkal jól felszerelt udvaron a délelőtti és a délutáni órákban is lehetőség van a folyamatos levegőzésre, mozgásra.

a03 bemutat

• Kertgondozáshoz  gyógynövény- és veteményes kert áll rendelkezésre.

a04 bemutat

• A gyógypedagógusok mindkét óvodánkban fejlesztő szobákban dolgoznak,  melyekben speciális fejlesztő eszközök (pl. Ayes-WESCO) találhatók mozgásterápiához, beszédfejlesztéshez, részképesség zavaros gyermek fejlesztéséhez.

• Gyermekeinket helyes táplálkozásra szoktatjuk. A szülők adományából naponta fogyasztanak gyümölcsöt, zöldséget. Az idénygyümölcsökből, zöldségekből  gyümölcsprésekkel állítjuk elő a vitamindús, rostos ivóleveket. Elektromos sütők, aszalógép,  kenyérsütő, és minden csoportban teafőző segíti az egészséges táplálkozás kialakítását. Mindkét óvodában víztisztító működik, a gyerekek oxigénnel dúsított vizet isznak. Az utcai fronton  a csoportszoba légtisztítóval felszerelt.

• A csoportokban zajló mindennapos mozgásához szorosan kapcsolódik a mezítláb végzett gyakorlatsor, a tartásjavító torna.

a05 bemutat

• Kézműves tevékenységhez kézi korongozó készlet, égető kemence, gyermek és felnőtt szövőszék, kötélverő, gyertyakészítés kellékei  és mobil festőállványok állnak rendelkezésre.

• Kiemelt szerepet kap a zenei készségfejlesztés a belső szervezésű zeneóvoda és néptánc keretében. A gyerekek ütős  ritmushangszerekkel,  az óvók  különböző hangolású furulyával, gitárral és elektromos szintetizátorral zenélhetnek.

• A homok-víz asztalokkal való manipuláció a megtapasztalást, a környezettudatos gondolkodást segíti elő. Ezt a célt szolgálja az akváriumok gondozása, valamint az óvodában működő kutyaterápia.

• Hangsúlyt fektetünk a tehetséggondozásra, a „tudáscseppek” elhintésére. A tehetséggondozás kiemelt területei: COCO DICE kockákhoz kapcsolható kognitív képességfejlesztés, matematikai-logikai készségfejlesztés.

• Választható óvodai programjaink között szerepel a népi tánc és az úszás. Utóbbihoz a közeli iskola tanuszodájába kísérjük át a gyermekeket.

Szeretettel várjuk Önöket!